Neumann János Számítógép-tudományi Társaság

Multimédia az Oktatásban Szakosztály

2007. évi „Multimédia az oktatásban” gyűrű díjazottja:

 

Dr. Berke József

egyetemi docens, főiskolai tanár

Az MMO'2007 konferencián minőségi díj alapítását ajánlom azok számára, akik olyan, a módszertant fejlesztő tevékenységet folytatnak, amelytől nem várható azonnali haszon, de amely a legnagyobb hatással van a pedagógiai célnak kellő szakmai alázattal alárendelt multimédia-felhasználásra. Három elképzelt kategória van: a módszertanilag legjobbnak ítélt, módszerében a pedagógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő tananyag, a módszertanilag legjobbnak ítélt, módszerében a pedagógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő képzés, továbbá az, aki a legtöbbet tette a pedagógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, felfogásának, pedagógiai szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A díj egy ezüstgyűrű formájában jelenik meg. Ez a gyűrű olyan, mint maga a multimédia: egyszerű elemekből áll és szinte nyilvánvaló, hogy ezeket hogyan kell összerakni; de egy adott ponton valamit másképp, fordítva kell csinálni, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. Aki ezt nem tudja, annak a gyűrű soha nem fog összeállni; aki viszont megteszi ezt a szokatlan lépést, annak igen.

A gyűrű első példánya Dr. Berke Józsefet illeti.

Gerő Péter   alapító

 

A díj átadása /videó/

 

  

A „Multimédia az oktatásban” gyűrűt 2007-ben Dr. Berke József kapta, aki a képfeldolgozás ismert szakértője, az oktatási célú multimédia-felhasználás úttörői közé tartozik. Kezdőktől doktorandusz-hallgatókig jelenleg is számos tanítványával osztja meg tudását. Az eredetileg két konferencia-sorozatból összeállt „Multimédia az oktatásban” konferenciák „keszthelyi vonulatának” kezdeményezője, azóta is a konferencia-sorozat egyik motorja, a konferencia-események elektronikus összefoglalásainak vezető szerkesztője. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság „Multimédia az oktatásban” szakosztály alapításának szakmai és szervezési előkészítésében oroszlánrészt vállalt. Létrehozta és szerkeszti a Jampaper-t: a szakterület igényes elektronikus folyóiratát.

Dr. Berke József azok közé tartozik, akiknek évtizednél is hosszabb szakmai és szervezői tevékenysége jelentősen járult hozzá az oktatási célú multimédia-felhasználás és –oktatás hazai történetéhez.